Antal Vali

Kozmetikus, bionóm hatóanyagelemző, életmód tanácsadó

"Doktornénim megrendülten közölte édesanyámmal, hogy ez a gyerek soha nem szedhet semmilyen gyógyszert."



Kicsoda Antal Vali?

Saját története szerint1 minden "nem természetes" eredetű anyagra allergiás, ami gyerekkorában derült ki. "Egyszer egy átfogó allergiateszt után derült ki, hogy minden nem természetes eredetű szintetikus anyagra "allergiás" vagyok, vagyis az immunrendszerem túl erős tiltakozásba kezd. Ekkor iktattam ki mindent az életemből, ami nem természetes." Ez a vélekedés az alapja Antal Vali munkásságának, amit Bionómiának nevez. A sarlatánokra annyira jellemző önképzéssel és saját kísérletezésekkel jött rá, mit kell használnia, először kozmetikusként, majd később gyógyítással és tanácsadással kezdett el foglalkozni. A bionómiának gyógyhatást tulajdonít, ezt honlapján, előadásokon (elsősorban a Bionóm Központban) propagálja. Ennek során rendszeresen rémhíreket terjeszt számos élelmiszerről, adalékanyagról, hatóanyagról, egyik forrása az aszpartám elleni hisztériának2, áltudományos cikkeket publikál, a táplálkozást tekinti a betegségek legfontosabb kezelésének, gyógyírt kínál azt asztmára és az allergiára is3 is. Orvos- és gyógyszerellenes, ennek érdekében képes akár a legőrültebb teóriákat is terjeszteni, pl. az AIDS-ről, hogy azt a dizájner drogok okozzák4 vagy az AIDS-el fertőzött gyógyszer története5. Komoly problémákat okozhatnak a gyógyulásban a daganatokkal kapcsolatos tévhitek, áltudományos módszerek, amiket rendszeresen megjelentet weboldalán és facebook oldalán is6. Oltásellenes7, ami ijesztően gyorsan terjedő tévhit és a fejlett országokban, így nálunk is egyre nagyobb népegészségügyi problémákat okoz. Nem retten vissza a legnagyobb képtelenségektől sem, mint például hogy a vízivás ellenszere a daganatos megbetegedéseknek8.

Mi az a bionómia?

Saját leírása9 alapján nem kisebb dolog, mint "új élet-, társadalom- és közgazdaságtan". A nagyívű felvezetés ellenére a lényeget már a következő mondatban megkapjuk: "a természethez és a természeteshez való visszatérés, és az egész-ség megőrzés". Antal Vali tevékenysége alapján inkább azt mondanám, hogy a mesterségestől való beteges félelem, "a természetes jó, a mesterséges rossz" ideológiája. Ahogy később össze is foglalja:

A bionom étkezés a következő ételeket és eljárásokat zárja ki és ítéli el:

  • minden vegykezelt élelmiszer
  • minden finomított élelmiszer (lisztek, étolajak, ecetek, alkoholok, stb.)
  • minden szintetikus élelmiszer (pl. a nem biológiai erjesztésű ecet)
  • minden instant (azonnal oldódó) élelmiszer
  • minden mesterséges adalékanyagot (tartósítószer, színezék, aroma, állományjavító, térfogatnövelő, savanyúság szabályozó, csomósodást gátló, ízfokozó, mesterséges édesítő, stb.) tartalmazó élelmiszer
  • gyorséttermi ételek
  • félkész, és/vagy mikrózható ételek
  • cukor és minden, ami hozzáadott cukrot tartalmaz
  • fehérlisztek
  • túl sok állati fehérje (hús, tej, tojás)
  • túl sok alkohol
  • utóérlelő és/vagy tartósító gázzal kezelt zöldségek és gyümölcsök
  • vákumgázos élelmiszerek
  • cukorral tartósított élelmiszerek
  • magas hőfoknak hosszan kitett élelmiszerek
  • agyon sütött vagy agyon főzött élelmiszerek és ételek
  • felesleges és/vagy környezetkárosító csomagolásban lévő élelmiszerek
  • génkezelt élelmiszerek

Tehát gyakorlatilag minden, nagyipari módon előállított élelmiszert elvet, így a bionómia szerinti élés csak kis, háztáji gazdaságokkal valósítható meg. Azt sajnos nem mondja meg, miért éppen ezeket utasítja el, hacsak nem a "természetes jó, a mesterséges rossz" hamis elve alapján.

A bionómia azonban nem csak szélsőséges táplálkozási alapelv, hanem orvoslás is, igaz itt nem alkot újat, csak felhasználja az ismert áltudományos módszereket (pl. akupunktúra, homeopátia, aromaterápia, kineziológia).

Sőt, leírása alapján "a bionómia minden olyan tudományt, dolgot és fogalmat magában foglalhat, amely a fentiekbe beleillik, elősegíti a természethez és a természeteshez való visszatérést, és hasznára válik az élővilágnak". Tehát egyfajta "vissza a természetbe!" ideológia, de amint láthattuk már, elsősorban a tudományos orvoslás, a gyógyszerek, a tudományos megismerés ellensége, a hangzatos jelszavak mögött bizonyítható eredmények nem rejlenek, sokkal inkább zavaros ideológiák egész sora.

Konklúzió

Antal Vali és csapata áltudományos munkássága, egészségügyi tanácsai, gyógyító praktikái okán joggal nevezhető sarlatánnak. A fentiekben bemutatott bizonyítékok alapján látható, hogy komoly problémákat okozhat beteg embereknél, akik tanácsait követve rosszabb állapotba is kerülhetnek, daganatos betegségek esetén pedig könnyen meg is halhatnak. Veszélyességét fokozza ismertsége, és szorgalma, hogy az interneten, előadásokon, termékeken keresztül népszerűsítse, terjessze áltudományos sületlenségeit. Jobb esetben csak túlárazott termékeket ad el nekünk, ha követjük a "csak semmi mesterséges!" ideológiáját, de gyakran semmit sem nyerünk a túlzottan általánosító, paranoiás világkép elfogadásával és alkalmazásával. Táplálkozási tanácsokat szakképzett dietetikustól kérjünk, ha pedig betegek vagyunk, forduljunk valódi orvoshoz kozmetikus helyett.

Források, hivatkozások:

6 megjegyzés :

Unknown írta...

Minél több beírásodat olvasom egyre inkább kirajzolódik egy igen böszme ember képmása :-)
Ha majd lesz egy komoly betegséged, (ami sajnos az igy élő-gondokozó embereknél gyakran előfordul) akkor te is ott fogsz várakozni az álltalad sarlatánnak nevezett természet gyógyászok rendelőjében utolsó reményként, és talán még isten nevét is emlegetni fogod néha...

Unknown írta...

Bár nem követem az említett hölgy ténykedését, és mondhatni véletlen kerültem ide, DE! A szövegben említett AIDS-el (és hepatitisszel) fertőzött készítmény bizony létezett. A vérzékenységben szenvedők kapták Factor elnevezésű készítményként több mint 20 éven keresztül. Több 10 000 amerikai halt meg emiatt. Nekik állít emléket és erről szól a Bad blood című film. Szomorú, de ez a valóság. http://badblooddocumentary.com

Hja írta...

Kedves cikkírótól kérdezném, hogy érti is amit írt, vagy csak betűket, szavakat rakott össze? Látszik hogy nem sokat olvasott a fenti témában, hiszen, akkor pontosan tudná, hogy miért tiltólistásak a "nagyipari" élelmiszerek zöme!
Tényleg nem értem, mert a felsorolás annyira magáért beszél, hogy józan paraszti ésszel gondolkodó embernek világos, hogy az agyonkezelt, mindenféle adalékanyagot tartalmazó ételek nem lehetnek teljes értékűek. A cikkírónak boldogan ajánlom a gyorséttermek menüjét, mi "mások" pedig továbbra is piacra járunk, megtermelünk, válogatunk az igényes termékekből, és inkább elkészítjük magunk, minthogy megvásároljuk a gyors-kajákat!
További szép és teljes életet!

Unknown írta...

"A beteg emberek rosszabb állapotba is kerülhetnek, vagy akár meg is halhatnak!"
Igen, pont úgy mint amikor "valódi orvos" - hoz fordulnak! Arról még nem írt cikket, hogy hány ember hal meg, vagy kerül rosszabb állapotba a hagyományos, nyugati orvoslás miatt?

Unknown írta...

"A beteg emberek rosszabb állapotba is kerülhetnek, vagy akár meg is halhatnak!"
Igen, pont úgy mint amikor "valódi orvos" - hoz fordulnak! Arról még nem írt cikket, hogy hány ember hal meg, vagy kerül rosszabb állapotba a hagyományos, nyugati orvoslás miatt?

Vass László írta...

Ki a jófene vagy te, aki hatalmas bölcsességeket irsz - anélkül, hogy egy árva szóval is bemutatkoznál?

Megjegyzés küldése