Balaicza Erika, Dr.

Az alternatív orvos

Dr. Balaicza Erika eredeti végzettsége belgyógyász. Az alternatív orvoslás világába való átköltözésről részletesen mesél A Duna Televízió Lélek Boulevard című műsorában1. Önéletrajza2 szerint elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkezik a klasszikus természetgyógyászati módszerekről, természetgyógyászati dietetikáról, böjtkúrákról, neurálterápiáról, fitoterápiáról, homeopátiáról, orthomolekuláris medicináról, biológiai daganatkezelésről, mikrobiológiai terápiákról, fiziterápiáról, masszázsokról, relaxációs módszerekről, légzőtornáról, eutóniáról, Kneipp-kúráról, méregtelenítő módszerekről. Ha megnézzük azt is, milyen panaszokra kínál megoldást3, akkor tényleg elámulunk sokrétűségén: emésztési bántalmak, anyagcsere-zavarok, immunológiai problémák, daganatos betegségek, ízületi panaszok, bőrbetegségek, nőgyógyászati panaszok, szellemi, lelki, neurológiai problémák. Ezek azonban csak a főbb címszavak, mert például emésztési bántalmak alatt érti a magas vérnyomás, keringési zavarok, zsíranyagcsere-zavarok, érelmeszesedés, cukorbetegség, köszvény vagy az elhízás problémáit és a többi téma alatt is egyenként 3-6-féle témakört ért. Meglepő ez a sokoldalúság, ha belegondolunk az orvosi szakma specializáltságára, miként képes egy személy ennyiféle problémát kezelni, de egyben nyilvánvalóvá is válik a természetgyógyászati módszer felületessége, hiszen ez a mutatvány csak akkor lehetséges, ha az alkalmazott módszerek nem igényelnek egész embert, évtizedes tanulmányokat és szakmai gyakorlatot. Gyanúnkat erősíti az első videóban hallott kijelentés, miszerint eltávolodott a tudomány, a bizonyítékokon alapuló orvoslás világától. Érdemes ránézni facebook oldalára4, ahol természetgyógyászati tanácsadás és felszínes idézetek mellett elképesztő dolgokat olvashatunk, mint például, hogy a kurkuma megállítja a rák terjedését vagy hogy egy kínai gyógynövény 40 nap alatt kiradírozza(!) a rákot a szervezetből5. Fejfájásra az "igyon egy liter szénsavmentes tiszta vizet és vegyen be egy kávéskanál sót" jótanácsot tartalmazó cikket is ajánlja6. Híve a nagydózisú c-vitaminos infúziónak7, oltásellenes8,9,10. Úgy gondolja, hogy a daganatok kialakulásában és a kórfolyamat kimenetelében, illetve lezajlásában is meghatározó jelentősége van a lelki állapotnak és "mit sem ér a tabletta, az infúzió vagy a műtét, ha valaki nem képes tisztázni a betegség létrejöttének lelki hátterét"11, amivel veszélyes vizekre terelheti a rákos betegek kezelését, terápiáját. Gyógyszerellenes cikket oszt meg12, de homeopátiát reklámoz13, aktívan terjeszti az élelmiszeripari tévhiteket, például a nátrium-glutamátról14,15, a kálium-kloridról16 és még sorolhatnám, nagyon aktívan szerkeszti a facebook oldalát, naponta több bejegyzést is felrak.

Saját weboldala is forrása az áltudományos dolgoknak. "Biológiai daganatkezelés" címszó alatt elsősorban táplálékkiegészítőket, "csodanövényeket" ajánl. Megpróbálja eltéríteni pácienseit a hagyományos orvoslástól, ezt írja:

"A hagyományos orvoslás több akár komoly mellékhatásokkal is rendelkező gyógyszert szokott rendelni, melynek következtében a fekély nagyobb eséllyel gyógyul meg, ám a bél baktériumflórája komolyan károsodik, s emiatt más emésztési problémák is társulnak a tünetekhez. A naturmedicina eszköztárában léteznek olyan szelíd módszerek is, melyekkel a gyomorpanaszok mellékhatás-mentesen kikúrálhatók. Idetartoznak a speciális gyógytea-és gyógyvízkúrák, a Mayr-kúra és a Mayr-féle hasi kezelés, különféle gyógynövény kivonatokat tartalmazó termékek, a reflex-terápiák, az akupunktúra, az akupresszúra, a stresszoldás különféle módszerei és a gyomorkímélő diéták is."17.

Itt megjegyzi, hogy gyógyszerrel "a fekély nagyobb eséllyel gyógyul meg", azonban nem figyelmeztet arra, hogy az ő módszere káros, veszélyes lehet, hiszen kezelésének sikeressége kisebb és a kezeletlen fekély egyre nagyobb problémát fog okozni. Általában a betegségek gyógyításában böjtöket, salaktalanítást, vitaminkúrát ajánl, pl. szív- és érrendszeri megbetegedésre18, ezek mellett ún. "sajátvér kúrát" allergiára19, homeopátiát epebetegségre20, mindezt egyben bőrregenerálásra21. Nem csak a kezelések alternatívak Balaicza doktornőnél, de a cikkei is igen sajátosan viszonyulnak a tényekhez22,23. Megtudhatjuk, hogy a rágógumi összetevői toxikusak, rákkeltőek, cukorbetegséget, sclerosis multiplexet okoznak vagy csak nagyon egészségtelenek24. Jin-jang rendszert tárgyal rizsdiétája25, eszerint vannak egy feltételezett egyensúlytól távol és ahhoz közel eső élelmiszerek, amik közül a legtökéletesebb a hántolatlan rizs. Számtalan egyéb módszert, anyagot, eljárást ismertet még, ezek legtöbbje semmiféle klinikai tesztelésen nem esett át, illetve eleve áltudományos módszeren alapulnak.

Hatásosak-e a Balaicza-féle kezelések?

Nehéz lenne mindent részletesen elemezni, annyira sokféle és sok helyről származó módszert, elméletet alkalmaz, ajánl, hogy túl hosszú lenne ezáltal a cikk, ezért csak a lényegi elemekről írnék. A doktornő jól észrevehetően kerüli a hagyományos orvoslást, ehelyett alternatív kezeléseket javasol. Gyakoriak nála a böjtök, diéták. Ezek egyike a Mayr-kúra, amely igen drasztikus, az első két hétben csak gyógyteákat és zöldséglevest lehet fogyasztani, amelyet hashajtással és emésztésserkentő hasmasszázzsal támogatnak meg. A kúra második fele szikkasztott zsemlével és tejjel egészül ki, mindezt állítólag azért, hogy salaktalanítson és felszabadítsa a szervezet öngyógyító erőit. Temesszentandrási György belgyógyász-gasztroenterológus-immunológus szerint azonban azzal, hogy valaki salaktalanítást végez, nem távolít el semmilyen káros anyagot a testéből, hiszen szervezetünkben nincsenek is ilyenek. A belgyógyász azt mondja, az emberi szervezet működése úgy jó, ahogy van, ezért számára nevetségesek a béltisztítókúrák26. A szakember szerint, ha valaki rendszeresen salaktalanít, akkor egy idő után nem csak a méreganyagokat távolítja el, hanem a fontos ásványi anyagokat és vitaminokat is kihajtja magából. Azt is hozzáteszi, hogy bár elképzelhető, hogy egy-egy ritkán elvégzett hashajtás megkönnyebbülést és jobb közérzetet hoz valakinek ideig-óráig, gyógyító hatása nincsen. Ám veszélye annál több lehet. A hashajtás nemcsak függőséget okozhat, de hatására drasztikusan lecsökkenhet a szervezet káliumszintje, amely többek között a szív- és vázizomzat működését is veszélyezteti. Forró nyári napokon pedig az is elképzelhető, hogy a tisztítókúra kiszáradáshoz vezet. Simon Singh fizikus és Edzard Erns, a komplementer orvostudomány professzora is a fentieket támasztják alá. Azt mondják, nincsenek megbízható klinikai bizonyítékok arra, hogy a vastagbélirrigáció, azaz a beöntés bármilyen kedvező hatással járna, arra viszont van adat, hogy a vastagbél átlyukasztásával vagy a szervezet elektrolitvesztése miatt súlyos károkat okozhat.

Nem igazán találunk meggyőző anyagokat a sajátvér kezelésről sem, a homeopátia pedig korunk egyik legmegtévesztőbb áltudományos-mágikus rendszere. Vitaminkúrái akkor lehetnének hatásosak, ha vitaminhiányt kezelne velük, nem pedig általánosan, csodaszerként alkalmazná. Akár hasznos életmódtanácsokkal is szolgálhatna a daganatok kialakulása ellen, de ezek az általa a "biológiai daganatkezelés" témaköre alá sorolt elképzelések leginkább az étkezéssel kapcsolatos tanácsoknak tűnnek, "kezelésnek" pedig semmiképp sem mondhatóak. Mint olvashattuk, rengetegféle panaszt kíván kezelni, de ezek a kezelések messze állnak a konvencionális, bizonyítékon alapuló orvoslástól. Köpölyözést, borogatásokat és hasonló népgyógyászati elemeket felvonultatni a fájdalmak ellen27 messze áll a valódi orvoslástól, akárcsak a nőgyógyászati betegségekre ajánlott homeopátia és akupunktúra28, de az ún. "PH-rendezés"29 sem áll tudományos alapokon. Sokáig lehetne folytatni a sort, akármeddig is nézzük, dr. Balaicza Erika jól láthatóan teljesen elhagyta az orvosi pályát, kezelései és tanácsai többségükben áltudományosak, veszélyesek, így a sarlatánok táborát gyarapítja. Különösen veszélyes ez a tevékenység, mert doktori címével visszaélve végzi ezeket a kezeléseket, ad olyan tanácsokat, amikre nincsenek adekvát bizonyítékok.

Források, hivatkozások

8 megjegyzés :

Lion írta...

Jövendőmondással is foglalkozik?

Unknown írta...

hogy mi?

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Unknown írta...

http://www.cancerresearchuk.org/cancer-help/about-cancer/cancer-questions/can-turmeric-prevent-bowel-cancer

'Currently there is no research evidence to show that turmeric or curcumin can prevent or treat cancer but early trials have shown some promising results. '

Arsenia nővér írta...

fg

Malignus írta...

Egyetértek. A hölgy lényegében egy sarlatán.

Unknown írta...

Igen.. teljesen más Erikának a szemléletmódja, mivel természetesen próbál a betegségek mögé nézni... és ő mögé is néz.. nem úgy, mint a sok magát orvosnak nevező valaki, aki csak a tüneteket próbálja kezelni mindenféle szar gyógyszerrel, aztán hazaküldi a beteget, és ennyi. Nade nem akarok ebbe jobban belemenni.. A cikk írója egy nagyon tudatlan valaki lehet, és üzenem neki, hogy szedje nyugodtan a szaros gyógyszereit és egye a sok feldolgozott mérget, ill. minden más szart ;)

marabou írta...

... minden jobb annál az orvoslásnál, ami - rákgyógyítás címén - megcsonkít, megmérgez és megéget! Minden elismerésem Doktornő!

Megjegyzés küldése